Blazersatelier Sollie is een dynamisch bedrijf, waarin kwaliteit, betrouwbaarheid en service voorop staan. Blazersatelier Sollie is inmiddels een gevestigde naam in de provincie Friesland als het gaat om blaasinstrumenten reparatie. Het bedrijf bestaat uit twee reparateurs en heeft daarnaast een winkel en webwinkel voor accessoires van blaasinstrumenten.

Yasmin Sollie (oprichter) is vanuit huis opgegroeid met muziek en het ambacht van repareren. Sinds zijn 7e speelt hij fagot en is dat altijd blijven doen. Al vroeg begon hij een interesse te ontwikkelen voor de technieken achter het musiceren. Dit begon met het zelf maken van zijn rieten. Van zijn vroegere fagotdocent Guido Catani leerde hij al op zijn 10e de beginselen van het rieten snijden. Toen hij dit een aantal jaren later onder de knie had begon hij langzamerhand ook rieten voor anderen te maken. Dit groeide langzaam maar zeker uit in een klein internetbedrijfje: www.riet-en-fagot.nl.

Van zijn school, het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, kreeg hij onder schooltijd ruimte om dit verder te ontwikkelen. Intussen kwam Yasmin in contact met twee reparateurs in Friesland (van het Aerofoon Atelier), waar hij zijn eigen fagot eens in onderhoud had gebracht. Hij vond hun vak dusdanig interessant dat hij vroeg of deze reparateurs hem een iets wilden leren over instrumentreparatie. Zij stuurden hem naar Engeland. Daar zat de Malden School of Musical Instrument Repair. En zo kwam het dat Yasmin op zijn 15e zijn eerste reparatie-cursus volgde. Toen hij deze had afgerond is hij langzaam maar zeker doorgegaan met repareren. Na zijn school afgemaakt te hebben deed een gouden kans zich voor: het Aerofoon Atelier zocht opvolgers. Zo kon hij onder zijn eigen naam een klein klantenbestand, maar vooral erg veel gereedschap en materialen overnemen. De start van Blazersatelier Sollie was een feit. Met veel bijscholingen van diverse collega’s en altijd het streven naar de hoogste kwaliteit wist hij dit snel op te bouwen.

 

Komt de interesse van het reparateurs ambacht dan zomaar uit het niets? Zeker niet! Yasmin’s vader, Anne Sollie, is al jaren gerenommeerd piano technicus in Friesland. En ook Yasmin’s oom is niet vreemd met het ambacht: hij heeft in Spanje een succesvol reparatie atelier voor koperblaasinstrumenten. Het zit dus misschien toch wel een beetje in de genen.